Mød Johannes Grønvold Smidt-Nielsen
Hvad er din uddannelsesmæssige baggrund?
Jeg er Cand.scient.adm’er fra Roskilde Universitet, hvilket vil sige at jeg har den uddannelse som hedder Politik og Forvaltning. Derudover har jeg en bachelor i Politik og Administration, også fra Roskilde Universitet.
Hvad er din funktion i Københavns Ejendomme og hvad går dine arbejdsopgaver ud på?
Jeg har en bred vifte af arbejdsopgaver, men mine arbejdsopgaver bistår primært i at sikre processerne op mod Rådhuset, indstillinger, ØU-sager (sager til Økonomi Udvalget) og generelt varetager jeg mange af de politiske sager. Dertil også sager der skal til direktøren og vicedirektøren.
Men arbejdsopgaverne varierer rigtig meget og ændrer sig løbende. Tidligere var vi (Johannes’ team red.) i højere grad langt mere kvalitetssikrende hvor vi varetog en masse skriftlige opgaver. På nuværende tidspunkt har vi mere fokus på processerne og sørger for at de bliver overholdt. På den måde er mine arbejdsopgaver nu en mere rådgivende funktion, hvor det skriftlige ikke vægter nær så meget, selvom vi naturligvis stadigvæk skal sikre, at kvaliteten er i top.
Hvordan ser du arbejdsmiljøet og hvilken påvirkning har det på den generelle arbejdsgang?
Jeg synes at vi har et godt arbejdsmiljø i Københavns Ejendomme. Jeg synes at det er et super fint sted at være og der er god stemning. Selvom det tog lidt tid at vænne sig til de åbne kontorer, så synes jeg at det fungerer rigtig godt. Selvfølgelig er der nogle vaner som man skal tilpasse sig ift. de her åbne kontorer, men det er samtidig noget som jeg ser et stort potentiale i. Samtidig er det også hyggeligt, da det indbyder en lille smule til en familiær tone med ens kollegaer. Det synes jeg er en vigtig del af en arbejdsplads, netop at man også kan have en samtale med ens kollegaer. Det gør i hvert fald, at man er glad for at gå på arbejde, og man er glad for at møde op.
”Støt op om fællesskabet! Det en fed ting, at vi kan støtte op om fællessket, og er man frisk på sociale arrangementer, så er man mere end velkommen til at foreslå idéer, både på og udenfor arbejdets rammer. Et godt Arbejdsmiljø er noget som bliver bygget af mennesker i samarbejde, og ikke noget som opstår af sig selv.”
Hvad er dit bedste råd til en fremtidig ansøger/medarbejder?
Uden at det skal være en kliché, så skal du ikke være bange for stille spørgsmål. Når man som ny kommer til et nyt sted, nye omgivelser og hvor tingene kan være meget anderledes, så i stedet for at tro at man selv kan få styr på tingene, så handler det ofte om at høre andre ad og trække på deres erfaringer. Samtidig så åbner det op for konstruktive samtaler, interaktion og vidensdeling, som jeg synes er vigtigt.
Hvis jeg skal komme med et råd som ikke er en lige så klassisk kliché, så vil jeg anbefale at være sig selv. Det handler f.eks. om at fortælle hvad man laver i sin fritid, og give udtryk for hvem man er som person. Jeg har i hvert fald oplevet, at vi har et meget velkommende arbejdsmiljø, med mange mennesker som er nysgerrige på at vide hvem man er som person. Der er ikke nogen som løfter øjenbryn over noget som helst her. Kulturen i Københavns Ejendomme er meget velkommende, og det er altid hyggeligt og fantastisk at høre hvad folk interesserer sig for, og hvem folk er. Jeg synes det er vigtigt at man viser hvem man er på det personlige plan såvel som det faglige.